Geschiedenis smartshops

Hans van den HurkIn 1993 opende Hans van den Hurk een galerie in Amsterdam waar ook smartproducten verkocht werden. Het eerste jaar werden er vooral smart-nutrients verkocht. Dit waren grote potten met voedingssupplementen met namen als Blast, Fast Blast en Memory Fuel. Deze poeders deed je in een shake en hadden gezondheidsbevorderende effecten. Hier was in die tijd nog niet echt een markt voor.

Na een jaar was Hans zijn geld dan ook bijna op. Tot er iemand langs fietste die een voorraad psychoactieve paddenstoelen bij zich had. Hij zei tegen Hans: 'Volgens mij mogen jullie dit hier ook verkopen.' Zo gezegd, zo gedaan. Hier bleek uiteraard wel een markt voor te zijn. Het liep zo goed dat er na een tijdje rijen voor de deur stonden. Hierdoor wisten leveranciers van andere legale geestverruimende middelen de galerie ook beter te vinden. Zo werd de eerste Smartshop Conscious Dreams geboren. Vanwege het grote succes werd er een Friendsize keten opgezet, met de nadruk op 'Friends.' Niet veel later zag Groothandel Conscious Dreams het levenslicht. Andere groothandels volgden snel. Tegenwoordig heeft iedere grote stad zijn eigen smartshop. In totaal telt Nederland nu meer dan 120 smartshops. 

In de loop der tijd zijn er veel smartshop-producten illegaal bevonden. De paddenstoelen bleven echter altijd core business. Tot in 2008 de verkoop van psychoactieve paddenstoelen ook verboden werd. Dit ging geheel in tegen het advies van het CAM (Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs) die een onderzoek had gedaan naar de risico's. Het gebruik van psychoactieve paddenstoelen is dusdanig laag dat een verbod rationeel niet te verklaren valt. Gelukkig mogen smartshops nog wel growkits verkopen waardoor smartshopklanten hun eigen paddenstoelen kunnen laten groeien. Ook is de verkoop van truffels nog steeds toegestaan. Vanuit de VLOS blijven we ons inzetten om het huidige smartshop-assortiment te beschermen. We geloven erin dat reguleren vele malen effectiever is dan verbieden.

psychonaut by Jake