Campagne ter bestrijding van synthetische hasj en wiet

Er zijn al heel lang synthetische cannabinoïde in omloop, dit was echter voorheen voornamelijk een buitenlandse aangelegenheid. Deze middelen zijn namelijk niet te detecteren via een speeksel-testen, waardoor ze vooral populair zijn in landen met een streng drugsbeleid. Sinds eind 2020 wordt in Nederland echter steeds meer hasj en wiet aangetroffen die verontreinigd is met de synthetische cannabinoïde MDMB-4en-PINACA. Cannabisproducten van slechte kwaliteit, of zelfs CBD-wiet, worden gespiked en op die manier gepimpt. Nietsvermoedende consumenten kopen zo ongemerkt synthetische rotzooi inplaats van een natuurproduct.

Het gebruik van synthetische hasj en wiet is ook nog eens zeer schadelijk voor de gezondheid. Omdat het relatief nieuwe stoffen zijn, weten we vaak nog niet welke bijwerkingen deze middelen hebben. Ook is het productieproces niet altijd zuiver en kunnen er nog resten van oplosmiddelen in het eindproduct zitten. Daar zit je als consument natuurlijk niet op te wachten. Onderzoek toont verder aan dat synthetische cannabinoïde mogelijk kunnen leiden tot nierfalen, verhoogde hartslag en/of diepe verdoving. Ook lijkt het erop dat deze middelen een sterk verslavingspotentieel hebben met daarbij lichamelijke afkickverschijnselen. De Jellinek vermeldt zelfs op hun website dat er gevallen bekend zijn waarbij gebruik van synthetische cannabinoïden resulteerde in een fatale afloop. Het is daarom van groot belang om de consumenten van cannabis hiertegen te beschermen.

Hiervoor heeft een team van experts een tweetal sneltesten ontwikkeld. Ewoud Vijfwinkel van EZ-test is de grote animator binnen dit proces. Hij is bekend van onder andere de XTC sneltest. Met deze twee sneltesten kan niet alleen hasj of wiet gecontroleerd worden op kwaliteit (THC of CBD-dominant), maar ook op de aanwezigheid van de chemische stof PINACA. Deze testjes leveren dus een slimme bijdrage om synthetische hasj en wiet met ‘wortel en tak’ uit te roeien.

Een samenwerkingsverband van de coffeeshopbonden BCD en PCN, de blowers bond VOC, het CAN en het Adviesburo Drugs heeft hiervoor een campagne opgezet. De VLOS werkt samen met Adviesburo Drugs en stuurt erop aan dat deze testjes ook in smartshops verkocht gaan worden. Voordat deze sneltesten echter in de smartshops liggen vindt samenwerking met een gerenommeerd laboratorium nog enige verbetering plaats qua betrouwbaarheid. Zodra de testen voor consumenten beschikbaar zijn, zullen we erover berichten. Wil je hier meer over weten? Klik dan hier.

psychonaut by Jake