Microdosing truffels

De VLOS wordt geregeld benaderd met vragen van startende ondernemers op het gebied van vergunningen voor de (online) verkoop van microdosing truffels. In Nederland is de verkoop van truffels legaal. Dit willen we natuurlijk graag zo houden!

Truffels zijn nagenoeg in alle landen buiten Nederland verboden. Sclerotia opsturen naar landen buiten Nederland zou je bedrijf enorme problemen kunnen geven en zelfs de branche schaden. Doe dit dus niet.

Het is een feit dat in Nederland sclerotia veruit het vaakst worden gebruikt om mee te microdoseren. De verkoop is immers legaal in ons land en ondernemers vinden creatieve manieren om zich te onderscheiden op de microdose-truffel-markt, ook al blijft het product natuurlijk altijd hetzelfde. Een microdose-verpakking bevat vaak 6 x 1 gram verse onbewerkte truffels die in vacuüm zijn verpakt. Op die manier blijven de truffels langer houdbaar. Een vaak gehoorde vraag van klanten is hoe ze hun truffels het beste kunnen drogen om de houdbaarheidsdatum te rekken. Extraheren en verdunnen is ook nog een optie, maar pas op met het adviseren van je klanten hierover. Uitleg geven over drogen of hoe je oplossingen maakt wordt gezien als faciliteren van een illegaal bewerkingsproces. Zo ook het verkopen van verdunningskits of het geven van een flyertje met daarin een stappenplan, doe dit dus niet.

Verkoop van truffels voor microdoseren is één ding, maar er wordt vaak ook uitvoerig advies gegeven over de beste microdose-schema’s en wordt het aangeraden gebruik te maken van een 'microdosing coach' om het meeste uit de zogenaamde micro-dosing periode te halen. Blijf alert en doe in de winkel of online nooit medische of gezondheidsclaims zoals: helpt tegen depressies of verhoogt de concentratie. Dit is simpelweg verboden.

Het is hoe dan ook niet meer alleen een product voor smartshopbezoekers, want ook als je een mainstream magazine zoals Margriet of Santé openslaat, kun je tegenwoordig lezen over de meestal positieve effecten van een kleine dosis psilocybine in de ochtend of 'trippen als therapie.'

Omdat truffels een zogenaamd smartproduct zijn, dat zijn producten die in smartshops verkocht worden, richt de VLOS zich ook op het aantrekken van leden die alleen microdosing truffels verkopen. Op die manier kunnen we ons ledenbestand laten groeien en zo ervoor zorgen dat truffels altijd legaal verkrijgbaar blijven doordat iedere verkoper bekend is wat betreft de regelgeving en juiste productinformatie. 

Het blijft voor sommigen misschien een beetje onduidelijk wat je nou precies wel en niet mag zeggen. Heb jij vragen en ben jij eigenaar van een online shop die zich o.a. bezighoudt met verkopen van sclerotia? Neem gerust contact op met de VLOS via info@vlos.nl en wij staan je te woord.

psychonaut by Jake